Protuprovalna Vrata


Sigurnost

 

Velika brojka od 18 000 provala godišnje na području Hrvatske treba plašiti sve nas. Pogotovo znajući da se zanemariv postotak tih krađa riješi postupcima poput pronalaženja provalnika. To je veliki broj materijalnih šteta nanesen potpuno nepotrebno. Znajući da se gotovo sve provale događaju zbog loše sigurnosti ulaznih vrata vlastitog doma. Tako nešto može u trenu preokrenuti vaš život. Recimo: Vraćate se sa mora, sretni, napokon odmoreni nakon dugog niza teških radnih dana. Ulazite u kuću i što vidite? Cijela kuća vam je porazbacana, nedostaju sve vrijedne stvari. Čak i ono što nije od velike materijalne važnosti ali je od sentimentalne (vaza koju vam je vaša majka poklonila)  je ukradeno ili potrgano. Ukratko to vas šokira, prestraši i u trenu promjeni rasploženje na loše.

 

Krenete tražiti krivca, no nakon nekog vremena traženja tih svojih ukradenih stvari pomirite se da su zauvijek izgubljene. Ali ono što ostaje je puno teže. Strah, krivljenje samog sebe, znajući da ste to mogli spriječiti samo da ste na vrijeme osigurali svoj dom. Pružite si osjećaj sigurnosti i olakšanja koje zaslužujete i odaberite protuprovalna vrata po vašoj mjeri.

 

 

Estetika

 

Sigurno ne znači ružno. Danas u ponudi možete naći ogroman broj vrata svih dimenzija, tekstura, oblika, boja…

Svako može pronaći protuprovalna vrata koja su sigurna a uz to lijepa i savršeno skladna sa ostatkom doma.

protuprovalna vrata

 Klikni ovdje ili na sliku da pregledaš našu galeriju.

 

Kvaliteta

 

Kako prepoznati kvalitetu kad svi govore da nude najkvalitetnija vrata?

Upravo zato je uvedena europska norma ENV 1627-30 koja svrstava kvalitetu protuprovalnih vrata u 6 klasa. Na svakim vratima proveden je određeni test. Ukoliko ga vrata uspiješno prođu dobijaju certifikat u odnosu na koji su test prošli.
Prijmere tih testova možete vidjetu ispod:

 

Vrata/Prozori
DIN V ENV 1627
Staklo DIN EN 356 Vrsta provalničkog alata Trajanje ispita
DIN V ENV 1630
Klasa 1 Laminirano sigurnosno staklo Bez testiranja, preporuka ako ne postoji mogućnost provale
Klasa 2
P4 A
3 x čelična kugla
test padom s
9.0m visine
Zaštita: Protiv fizičke sile i provalničkog alata, npr. odvijača, klinova, kliješta, ključeva za odvijanje, i sl. 3 – 15 min
Klasa 3
P5 A
9 x čelična kugla
test padom s
9.0m visine
Dodatno: Drugi odvijač i metalna poluga 5 – 20 min
Klasa 4
P6 B
31 – 50
udaraca sjekirom
Dodatno: Pila, električni alati i sl., sjekira, metalna poluga, čekić, baterijska bušilica, dlijeto, pila za metal 10 – 30 min
Klasa 5
P7 B
51 – 70
udaraca sjekirom
Dodatno: Električni alati kao što su bušilice, ubodne pile, rezne pile, kutne brusilice 15 – 40 min
Klasa 6
P8 B
preko 70
udaraca sjekirom
Dodatno: Dodatno: Električni alati povećane efikasnosti nego za klasu 5 20 – 50 min

Osim kvalitetne klase protuprovalnih vrata bitno je odabrati i odgovarajuću bravu. Jedna od najsigurnijih i najkvalitetnijih opcija je uzeti kombinaciju sef i cilindrične brave. Također nemojte zaboraviti provjeriti koliko su vrata kvalitetna u toplinskoj i zvučnoj izolaciji.

Cjenik proturpovalnih vrata